Cum îmi aleg o carieră de succes

Consilierii de carieră actuali ne spun să ne urmăm pasiunea sau pasiunile atunci când încercăm să găsim răspunsul la această întrebare. Sfatul acesta e posibil să nu fie chiar cel mai bun. Cercetările arată că te aşteaptă 80.000 de ore de muncă în viaţa de adult. Având în vedere numărul uriaş, cred că dorinţa fiecăruia e să găsească jobul cel mai potrivit astfel încât să nu îl copleșească ci să îl împlinească, să nu îl împiedice în a avea o viaţă personală ci să o completeze. Practic, răspunsul general al cercetărilor e ca munca pe care o alegem să aibă valoare.

Ce înseamnă valoare pentru fiecare individ în parte? Depinde: poate fi satisfacţia de a face ceva ce îi ajută pe ceilalţi, remuneraţia sau libertatea de a-și face propriul program. Se spune că răspunsul la această întrebare e compus din 3 puncte:

  1. Lucrează la ce eşti bun
  2. Lucrează ajutându-i pe alţii
  3. Lucrează în condiţii de sprijin: munca să îţi asigure întodeauna o stare de flow constant; colegii să îţi acorde sprijin; să lipsească lucrurile negative cum e o renumeraţie incorectă; munca să se îmbine perfect cu viaţa ta personală.

Având în vedere că e posibil ca acum să îţi alegi specilizarea la facultate, aceste carcateristici fac oricum parte din încercarea ta de a găsi cel mai bun drum academic. Supriza s-ar putea să vină însă din faptul că deseori parcursul academic poate fi diferit de job-ul pe care îl vei avea. Un exemplu în acest sens e un tânăr absolvent de medicină care nu a intrat în rezidenţiat pentru că şi-a dat seama, pe parcursul studiilor, că îi place mai mult să ţină prezentări decât bisturiul în mână. A făcut cursuri suplimentare de public speaking şi lucrează acum în Resurse umane într-un mare spital din Florida. Aşadar, fii pregătit să te laşi surprins de specializarea la facultate care e posibil să îţi pregătească un drum diferit faţă de etichetele pe care le găseşti la perspective de carieră. Important e însă să fii sincer cu tine însuţi şi dispus să schimbi traiectoria ori de câte ori e nevoie. Dacă mai ţii minte din articolul precedent, scopul e să fii fericit şi sănătos.

Îţi propun astăzi un Ted Talk ceva mai diferit decât o majoritate covârșitoare a sfaturilor de a-ţi urma pasiunea în încercarea de a găsi cariera potrivită. E doar un exemplu de diversitate, diferenţa pe care o face fiecare individ în parte. Îl poți vedea aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.