Ce fac mai departe

O întrebare firească şi normală în adolescență e: „Ce fac mai departe?”. Cred că dacă ar fi un răspuns general valabil, ne-am plictisi și am fi cu toții niște roboți. Dacă ar fi o persoană care să aibă răspunsul la întrebarea noastră înseamnă că toate resursele proprii interioare vor rămâne într-o stare latentă şi letargică, nu am trăi la maximum fiecare moment pentru că nu am avea niciodată curiozitatea de a descoperi şi nici bucuria de a face noi înşine ceva.
Aşadar, partea poate mai puţin plăcută e faptul că nu există un răspuns (sau un singur răspuns la această întrebare!) şi nici o persoană cu o bagheta magică care să facă: „Puf! uite ce trebuie să faci tu de fapt!” Partea extraordinar de plăcută e că fiecare dintre noi ştie ce vrea să facă mai departe. Ce ne împiedică este faptul că nu acordăm prea mult timp introspecţiei, ne lăsăm influenţaţi de păreri diverse sau trenduri şi nu încercăm să înţelegem că orice poveste de succes ascunde un drum anevoios dar extraordinar de plăcut de descoperire.
Cel mai important lucru e să înţelegi că răspunsul îl ai doar tu, trebuie doar să înveţi să te asculţi. Fie că apelezi la un consilier vocaţional, un psiholog sau cel mai bun prieten dacă vrei ajutor, important e să fii sincer şi deschis în a descoperi. Poţi face şi o lista într-un word, pe o foaie din caietul de muzică (dacă mai ai aşa ceva), cu cretă pe asfalt, pe chat, pe twitter sau whatsapp, oriunde vrei şi ţi se potriveşte. Important e ca pe acea listă să se regăsească toate lucrurile care îţi provoacă bucurie. Mă refer aici la bucuria de a fi pur și simplu. Pentru că din starea de bucurie şi împlinire emoţională se naşte capacitatea de a face.
Studiile actuale de imagistică arată cum creierul adolescentului este o lucrare nefinalizată. Între pubertate şi vârsta de adult tânăr au loc modificări la nivelul structurilor cerebrale implicate în emoţii, raţionare, organizarea comportamentului şi autocontrol. Însă spectaculos e faptul că au mai mulţi neuroni decât adulţii aşadar, pune-i în funcţiune înainte să îţi dispară din cauza grijilor pentru facturi, deadline-uri, şefi sau presiunea socială.
Îţi propun astăzi două clipuri de la Ted Talks absolut minunate. Unul e cu un copil care îşi doreşte să fie fericit şi sănătos în viaţă şi bineînţeles, care se află în procesul de descoperire a ceea ce va face ca adult. Celălalt e ce îşi doreşte universitatea de la un candidat sau mai exact care e cel mai important skill pe care îl caută profesorul, angajatorul sau toţi ceilalţi din jurul tău la tine.

Poți urmări asta: Hackschooling makes me happy
Sau asta: The skill of self confidence

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.